Det kan vara svårt att vara förälder.


Vanliga mammor och pappor som ibland känner sig misslyckade.

Så var det för mig

Barnmorskan varnade oss
Skriv ut Tipsa en vän

Det är lätt att känna sig som en misslyckad förälder, men kvinnan som berättar här har upplevt ett annat slags misslyckande. - Känlsan av att inte kunna bli förälder alls.

Föräldraskapets misslyckande blev långt för mig. Under åtta års tid berättade min kropp, med regelbundenhet som en klocka, att ännu en månad av misslyckat föräldraskap hade gått. Givetvis funderade vi många gånger varför ”alla” andra lyckades bli föräldrar, och dessutom verkade de vara lyckade föräldrar. Under åren av barnlöshet hann vi tänka igenom vad längtan efter ett barn stod för. Ville vi kunna ta ett familjekort, se våra anlag leva vidare, ha något att prata om, eller bara ha möjlighet att få barnbarn. Skälen var många och kanske egoistiska men hur det än var så ville vi bli föräldrar.

När vi var nyss fyllda 30 år kom hon, gåvan som vi inte hade gjort oss förtjänta av. Den varmhjärtade och tålmodiga barnmorskan förklarade tydligt för oss att bara för att vi var äldre och väntat länge så skulle vi inte tro att föräldraskapet skulle bli enkelt. Hon varnade oss för att vi kanske inte ens skulle känna oss lyckliga. Nu har vi nästan 16 år av fantastiskt föräldraskap bakom oss. Men precis som barnmorskan sa så är föräldraskapet inte alltid enkelt.

Ofta har vi bett till Gud om hjälp att göra rätt som föräldrar.

Det finns en känsla av osäkerhet, misslyckande och oro i föräldraskapet. Då är det en tröst att gång på gång få lämna sitt barn i Guds hand.

När jag tänker på misslyckanden i mitt föräldraskap handlar det mest om saker som omgivningen ansett vara fel. Jag har ibland varit styrd i mina beslut utifrån vad andra ska tycka och tänka. Andra har fått mig att känna mig misslyckad för att dottern aldrig haft bestämda sovtider, att vår godisdag inte varit lördag och liknande saker som i efterhand visat sig vara rätt så oviktiga. Många gånger har jag bett dottern om förlåtelse för att jag sagt nej när jag borde sagt ja. Allt det där har varit småsaker men det finns ett område i mitt föräldraskap där jag upplevt ett större misslyckande.Vi kunde aldrig ge vår dotter ett syskon. Vi hade så gärna velat att hon skulle få uppleva den gemenskap, glädje och relationsträning som det innebär att ha ett syskon. Att det inte blev så är en sorg.

Det värsta misslyckandet man kan göra som förälder tror jag är att inte njuta av sina barn medan de är just barn. Och det har vi försökt att göra.

Kvinna 46, Södertälje

Tänkvärt

Perfektion är inte perfekt!
Skriv ut Tipsa en vän

Att vara förälder är att vara en förebild. Här skriver Anethe Carlsson, pastor och själv mamma till sex barn om konsten att faktiskt våga misslyckas inför sina barn.

Stackars dina barn, som måste äta halvfabrikat till middag igen, som får alldeles för få böcker lästa för sig, som inte får ta tennislektioner och som har föräldrar som tappar tålamodet alldeles för ofta. Vad ska det bli av dina barn?

Känner du igen tankarna, anklagelserna? Att känna sig misslyckad som förälder verkar vara det vanligaste och mest konstanta tillstånd som mammor och pappor lever i. Varför är det så och är den där känslan av misslyckande verkligen befogad?
Jag är sexbarnsmamma och till vardags arbetar jag som pastor. Ofta har jag träffat trötta mammor och pappor som inte tycker sig leva upp till normen av en lyckad förälder. En fråga jag funderat mycket över är vem det egentligen är som sätter den där normen? Ingen vet väl hur en perfekt förälder ser ut? Ändå lever vi i ett samhälle som verkat få för sig att just mammor och pappor måste vara perfekta. Och det är ett problem, för några sådana mammor och pappor finns inte!

Tänk efter själv, vad är en perfekt förälder? En som aldrig gör fel, som vet vad som är rätt och som alltid har ork och förmåga att göra det?

Sådana människor finns inte, så varför skulle det finnas sådana föräldrar? När det gäller andra områden i vår tillvaro har vi för länge sedan gett upp illussionen om den perfekta människan. Alla vet ju att kändisar, affärsmän, idrottsstjärnor, kollegor och till och med vår parnter gör fel. När det gäller dessa områden accepterar vi att alla är människor med fel och brister.

Vi måste börja acceptera att även föräldrar är människor.

Dessutom tror jag inte att perfektion är det perfekta för en förälder. Föräldraskapet är och ska vara en utmaning. Hur många av oss har inte sagt ” när jag får barn ska jag aldrig göra så som mina föräldrar gjorde”. Det kan låta negativt, men en sådan strävan är en bra drivkraft att göra något så bra man kan. Och det är bara att acceptera, alla generationer som har levt och som kommer att leva måste förlåta sin föräldrageneration för att de gjorde det som de trodde var rätt. Även den här föräldragenerationen kommer att behöva förlåtelse trots att dess största skräck är att vara misslyckad.

Barn behöver bra förebilder och därför är det bra att du inte är perfekt. När du gör fel lär du dina barn hur man hanterar sina misstag. Du lär dem att förlåta och säga förlåt och du lär dem att prata om det som är svårt. Om du erkänner att du inte alltid vet svaret så förstår ditt barn att man inte behöver kunna allt. Ditt barn mår bra av att känna att det räcker med att man gör sitt bästa. Och när det går åt skogen så kan man reda upp det.

Det finns föräldrar som verkligen missköter sina barn och det är en särskild promlematik. Men alla ni vanliga föräldrar som älskar era barn, som ger dem mat, kläder och tak över huvudet, engagerar er i barnens skolgång och ser till att de har en meningsfull fritid, alla ni som anstränger er. Ni är inga misslyckade föräldrar. Ni är bara vanliga människor, som gör ert bästa. Och det räcker.

Anethe Carlsson, pastor i Nacka Pingstförsamling

Prata vidare
Skicka oss ett meddelande så pratar vi mer!


Vem vill du prata vidare med?

Stig Öberg
Själavårdare

Anethe Carlsson
Själavårdare

Dan Salomonsson
Pastor


Namn


E-post


Dina uppgifter behandlas konfidentiellt.
Meddelande
 

Fortsätt läsa

Boktips

 • ”Våga vara förälder” Alf B Svensson, Libris
  ’Konkreta och tänkvärda ord på vägen för nya och gamla föräldrar’
 • ”Lotsa barn” Lars H Gustafsson, Norstedts
  ’Att fostra med känsla och sunt förnuft, om viljans betydelse och om etik och moral.
 • ”10 tips till föräldrar” Anethe Carlsson,
 • ”Curlingföräldrar och servicebarn” Bent Hougaard, Panpocket.
  `En curlingförälder sopar rent framför sina barn för att de lättare ska ta sig fram, ett servicebarn betjänas av sina föräldrar. Boken lär oss hur föräldrar kan våga vara vuxna, ta ansvar och sätta gränser för barnen’
 • ”Sopa lagom” Maria Carling, Månpocket
  ’Bättre balans i curlingfamiljen. Lyfter fram det viktigaste i en bra relation mellan barn och föräldrar’
 • ”Världens bästa mamma på 60 minuter” Rob Parsons, Libris.
  ’Stöttar mammor i världens viktigaste jobb – att vara mamma’
 • Föräldraskap” Tommy Hellsten, Cordia
  ’Belyser behovet av närvaro, sunda generationsklyftor, skillnaden mellan konstruktiv och destruktiv vrede. Passar även blivande föräldrar’

    
Länk


Beskriv sidan härKänner du igen dig?