Så var det för mig

Jag var inte betrodd någonstans
Skriv ut Tipsa en vän

Jag är skuldfri. Det är nästan så att man inte vågar tro det, men så är det. För en tid sedan ringde jag faktiskt banken för att testa. Jag bad att få låna 25 000 kronor till en begagnad bil. Bankmannen som tog emot samtalet lovade att ringa tillbaka. När han någon dag senare hörde av sig och meddelade att allt var grönt grät jag av lycka. Bankmannen blev lite paff så jag blev tvungen att förklara. Känslan av att vara fri. Att ha betalat tillbaka vartenda öre.

Stora delar av mitt liv har varit ett kaos.

Mitt tunga missbruk gjorde att räkningarna samlades på hög. De många snedstegen ledde till böter och de pengar jag hade gick till att köpa knark. Men för en person som är beroende av droger är räkningar en bisak. Visst försökte jag ibland att ta mig i kragen och göra rätt för mig, men det var svårt. Jag minns en gång när jag gick ned till posten för att betala hyran. Jag lade fram pengarna på disken och plötsligt förvandlades de i mina ögon till en påse amfetamin. Jag tog tillbaka pengarna och intalade mig själv att jag kunde betala två hyror nästa gång.

Så fortsatte livet och högen av räkningar var bara en del av eländet. Ända tills en dag när allting förändrades. Jag råkade ut för en olycka och var nära att mista livet. Det fick mig att börja tänka. I samband med det kom jag i kontakt med LP-verksamheten som bedriver missbrukarvård på kristen grund. Jag hamnade på ett av deras behandlingshem. Berättelsen om hur jag fann en tro på Gud och långsamt lärde mig leva ett helt annat liv får inte plats på de här raderna. Men jag förändrades.

Och då, när jag började se livet med nykta ögon kom även högen av räkningar ikapp mig. Hyresskulder, kronofogdemyndigheten och teleräkningar.

 Tidigare hade jag inte brytt mig men nu blev skulderna till en tung börda. Jag var inte betrodd någonstans. Inte ens för att köpa en egen mobiltelefon.
Efter avslutad behandling hamnade jag på en folkhögskola. Där bestämde jag mig för att ta tag i mitt tunga bagage. Min klassföreståndare följde med mig till kommunkontoret för ett möte med kommunens skuldsanerare. Hon förklarade hur det hela skulle gå till. Mycket av jobbet måste jag göra själv. Det blev samtal till både kriminalregistret och kronfogdemyndigheten. Alla mina skulder måste fram i ljuset.

Det var tungt att få hela beloppet svart på vitt, men nödvändigt för att kunna ta itu med problemet på riktigt.

När jag hade alla mina skulder på papper sökte jag åter igen upp kommunens skuldsanerare. Hon hjälpte mig att kontakta inkassobyråerna och gjorde upp en avbetalningsplan på fem år.
700 kronor i månaden skulle jag betala. Det var en stor summa pengar för någon som knappt har en inkomst alls. Under fem års tid levde jag på existensminimum. Det var tufft, men det gick. Min tro på Gud hjälpte mig och det var faktiskt som om han såg till att jag klarade mig. För trots allt fattades det aldrig en krona. Och varje gång jag fyllde i de där inbetalningskorten till inkasso fick jag en kick. Så bra kändes det att ställa saker och ting tillrätta.

I december 2006 fyllde jag i det sista inbetalningskortet till inkasso. Hela mitt inre fylldes av en obeskrivlig glädje och jag bjöd mina vänner på en liten fest. Jag bakade tårta och höll ett litet tal. Nu var jag fri!

 

 

 

Man 57 år, Bygdeå

De sålde huset


Pernilla kände sig fängslad av räkningar. Nu bor hon i ett mindre hus och håller hårdare i pengarna.

Tänkvärt

Se över dina prioriteringar!
Skriv ut Tipsa en vän

Skuldsatt upp över öronen - Är inte det ett ganska talande uttryck? Känslan av att vara i ekonomisk knipa stannar ju inte bara vid plånboken. Den kan få hjärnan som finns mellan öronen att gå på högvarv och göra oss helt upptagna av ekonomin. Om man är satt i skuld blir friheten begränsad. Pengar är inte hela livet, men den som har dålig ekonomi vet att hela livet påverkas. Ekonomi är inte bara en fråga om räntor och amorteringar.

Ekonomi handlar om livet. Inte så att man lever för pengar, men helt klart lever man av pengar.

För dig som har en pressad ekonomi finns dock hjälp att få. Både tidningar, radio, TV och nätet levererar ofta goda tips och råd till en mer balanserad privatekonomi och om inte det känns tillräckligt kan man uppsöka en privatrådgivare. Men förutom praktisk vägledning kan det också finnas anledning fundera lite djupare över ämnet ekonomi. Då handlar det om mer än kronor eller Euro. Det grundläggande förhållningssättet till pengar och materiella ägodelar är viktigt.

Det finns ett bibelord som brukar användas när man talar om pengar. Oftast citeras det dock fel. ”Pengar är roten till allt ont” säger man lite slarvigt. Men riktigt så står det faktiskt inte. Det som texten verkligen säger är att ” Kärleken till pengar är roten till allt ont”. Pengarna i sig är alltså inte det onda. Istället sätter Bibeln fingret på kärleken till pengar. Ofta är det den som är själva källan och som leder till en negativ spiral på det materiella området.

Kärleken till pengar är för många människor en djup knut som måste lösas.

Alla behöver vi stanna upp och fundera. Hur ser våra prioriteringar egentligen ut? Om det viktigaste för oss är att skaffa prylar och att vara rik är det dags att tänka om.

Det som har ett verkligt värde i livet är sällan dyrt eller relaterat till pengar. Därför bör våra prioriteringar handla om att sätta det som har ett verkligt värde först. Här är det nära till hands att nämna att familjen och de närmaste relationerna är viktiga. Det är också viktigt att värna om den inre människan. ”Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men får betala med att mista sig själv?” står det i Bibeln.

Mitt råd till dig som är satt i skuld är alltså att se till att få hjälp med att rent praktiskt sanera din eknonomi och att parallellt med det fundera över dina prioriteringar. Det finns inga genvägar till en mer balanserad eknomi. Det är alltid en total översyn av livets prioriteringar och attityder som skapar vägen framåt. Det sker inte i ett gigantiskt steg. Verklig förändring sker alltid med många små steg i rätt riktning. Genom många mindre beslut som pekar åt rätt håll byggs en kraft upp som driver livet och ekonomin i rätt riktning.

Dan Salomonsson

Prata vidare
Skicka oss ett meddelande så pratar vi mer!


Vem vill du prata vidare med?

Stig Öberg
Själavårdare

Anethe Carlsson
Själavårdare

Dan Salomonsson
Pastor


Namn


E-post


Dina uppgifter behandlas konfidentiellt.
Meddelande
 

Fortsätt läsa

“Lev enklare” Giséla Linde, Viva förlag
´Det handlar om att hitta ett nytt förhållningssätt till livet, tiden och tingen för att vårt materiella välstånd inte ska bli ett fängelse av statusjakt och trygghetsnarkoman´

www.konsumentverket.se
Här kan du få hjälp att hitta fram till en budget och skuldrådgivare nära dig. Sök dig vidare under fliken “konstumentvägledare”.


    
Länk


Beskriv sidan härKänner du igen dig?