Tänk vad lite kärlek kan göra


Lena-Maria Klingvall om självkänsla.

Tänkvärt

Du är skapad i original!
Skriv ut Tipsa en vän

Tänker du negativa tankar som bakbinder din potential?  Dan Salomonsson, pastor, menar att det går att plocka fram den livsdröm man hade som barn igen.

Fyra månader till sommaren - Så blir du smal till stranden

Visst har du sett rubriken? Överallt möts du av budskapet. I modetidningar och på reklampelare, på skolgårdar och arbetsplatser. Vart du än vänder dig: Du duger inte! Du måste ändra på dig, göra en makeover. Du kan bli det, eller den, som är inne just nu. Från provrummen hörs uppgivna suckar när kläderna inte riktigt sitter som på butikens provdockor. Trots att de flesta av oss faller utanför modellen, påverkas vi i djupet av känslan att inte duga. Alla människor, inte minst den som är ung, söker sin egen identitet. Ordet identitet är komplicerat, men uppslagsboken berättar att en sida av identiteten är självbilden, och självbilden är vår ”medvetenhet om oss själva som unika individer”.

Vår önskan att likna någon annan är egentligen ett uttryck för vår sviktande självbild. Vi söker tryggheten i att försöka likna andra eller att bli en i gänget. Det finnas uttalade - och outtalade - krav som stöper alla i samma form. Men tillvaron är inte en standardmodell. Du ska inte banta ner din personlighet för att passa in i andras måttstockar.

Var och en av oss har en unik livsväg. Du också. Därför kan vi se framåt med positiv förväntan.

Det är lätt att fastna i en tankebana som bygger på logiken att om allt vore bra så skulle det vara mycket bättre! Så bygger många upp analysen av tillvaron. Man staplar lätt upp denna typ av solklara självklarheter. Några exempel på sådana ”sanningar” är: ”om jag tjänade mer så skulle ekonomin vara bättre”, ”om jag hade bättre betyg skulle jag få bättre jobb”. Vi är faktiskt inte hjälpta av att beskriva hur det kunde vara om allt vore bättre. Den analysen klarar vem som helst. Och alla har nog lagt märke till att dessa ”solklarheter” bara ger bördor att bära. Atmosfären blir ännu mer kravfylld, och vår egentliga identitet krymper.

En positiv livshållning däremot är att klart och tydligt se situationen som den är, inte hur den borde vara.

Den positiva tron hakar inte fast i det som saknas utan bygger utifrån det som finns. Bakbind inte din potential genom att låta orden och tanken fastna vid det negativa. Varje människa bär från början på en livsdröm. Tron på framtiden präglar allt vi gör. ”När jag blir stor ska jag bli!”. Ingenting verkar omöjligt! Tyvärr tappar många kontakten med sin livsdröm när åren går. Men känner vi in djupast i vårt inre så finns fortfarande livsdrömmen där. Det är inte en tillfällighet att längtan finns nedlagd i vårt inre. Skaparen la ner drömmen för att visa vägen mot framtiden. Sanningen är att om du kan drömma det, kan du uppnå det!

Låt inte det du hittills varit med om bakbinda framtiden. Ta ett steg i taget så kommer du för varje dag närmare den dröm som fortfarande finns i den inre världen. Du är skapad i original och behöver inte passa i andras mallar. Du är värdefull och unik och Gud har lagt ner en unik livsdröm hos dig.

Dan Salomonsson, pastor

Så var det för mig

Mitt liv var ett felbyggt hus
Skriv ut Tipsa en vän

Någon har sagt att om man bygger ett liv med god självkänsla är det som att bygga ett hus på rätt sätt. Men det finns hopp även för den som växer upp utan självkänsla. Det är den här mannen ett bevis för.

När jag var liten ville mina föräldrar inget hellre än att ge mig en rätt start i livet. Men jag var inget enkelt barn. Jag var hyperaktiv och brände nästan helt ut mamma och pappa. I skolan hamnade jag i särklass, och mot slutet av lågstadiet nåddes en gräns. Jag blev intagen först på ett barnpsyk och sedan överförd till ett barnhem. Jag var borta från mina föräldrar ett halvår. Visst kan man ifrågasätta om det var rätt att låta en nioåring tillbringa sex månader utan sin mamma och pappa och dessutom utsättas för medicinering. Men när jag kom tillbaka hem var jag lugnare. Däremot hade min självkänsla fått sig en rejäl törn. Det faktum att jag hade fått vård borta från hemmet så länge gjorde att jag kände mig och betraktades som annorlunda och onormal. När jag kom tillbaka till skolan och började mellanstadiet blev jag mobbad. Min självkänsla blev ännu sämre och när jag nådde 18-årsåldern hade det gått så långt att jag periodvis var deprimerad och funderade över självmord.

Men även ett felbyggt hus går att rätta till. Jag talar av egen erfarenhet.

Man måste anstränga sig hårt, renovera, kanske till och med riva och bygga om. Men det går. Min väg mot en bättre självkänsla har varit en lång process med några viktiga hållpunkter. Hållpunkterna har bestått i beslut som jag tagit mitt i mitt mörker.

Ett sådant beslut fattade jag i högstadiet. Jag gick upp till min rektor och begärde att få börja i en normal klass. Andra beslut var att under gymnasietiden jobba upp min tvåa i matte till en femma och att efter gymnasiet gå vidare till högskole- och universitetsstudier. Trots min svaga tro på mig själv ville jag bli något, jag ville betyda något.
Men det kanske allra viktigaste beslutet jag tog på min väg uppåt var att bli en kristen.När jag i 18-årsåldern tog emot Jesus fick jag en helt ny inre trygghet. Min självkänsla var fortfarande dålig, men plötsligt var det som om jag hade fast mark under fötterna.

Jag blev äldre och jag mådde allt bättre. Så pass bra att jag började tro att jag blivit kvitt min dåligt grundade självkänsla. Men så i 30-årsåldern insåg jag hur mycket den fortfarande påverkade mig.

Det gick upp för mig att jag levde med en negativ självupptagenhet och att mitt ego hade blivit ett slags epicentrum, genom vilket jag filtrerade allt.

Det var dags att riva bygget igen, eller åtminstone låta det genomgå en rejäl renovering. I den här processen hade jag en oerhörd hjälp av min kristna tro. Jag lät Jesus bli epicentret i mitt liv istället och det gjorde att jag började uppfatta livet och människor omkring mig på ett helt nytt sätt. Så mycket ljusare.

Idag är jag 46 år gammal. Jag är gift och pappa till tre barn. Jag vet att jag är värd något och att jag betyder något för min omgivning. Mitt liv är inte perfekt. Säkert hade det blivit ännu bättre om jag fått en bättre start. Men det hus jag byggt idag är tillräckligt starkt för att möta framtida utmaningar och prövningar.

Man 46, Örebro

Prata vidare
Skicka oss ett meddelande så pratar vi mer!


Vem vill du prata vidare med?

Stig Öberg
Själavårdare

Anethe Carlsson
Själavårdare

Dan Salomonsson
Pastor


Namn


E-post


Dina uppgifter behandlas konfidentiellt.
Meddelande
 

Fortsätt läsa

Boktips

 • ”Självkänsla Nu” och ”Mera självkänsla” Mia Törnblom, Månpocket.
  ’På ett enkelt och tydligt sätt visar författaren hur vi kan stärka självkänslan och bli medvetna om den egna personlighetens värde.’
 • ”Tro ditt hjärta om gott” Margareta Melin, Libris
  Guds ögon har var och en sitt värde, sin skönhet. Innanför trasighet och fruktan finns en helighet, en ton av Guds kärlek, den som frambringade världen’
 • ”Den inre källan” samt “Vara den jag är”, Margareta Melin, Libris
  ’Två böcker i samma volym .Den senare boken ”Vara den jag är”  handlar om en ärlig och livsbejakande relation till sig själv
 • ”Det är ingen fara, du är bara människa” Annica Borg, W&W
  ’Kraven och de höga ambitionerna kan bli oss övermäktiga. Det är OK att trycka på paus-knappen och vara rädd om sitt eget människovärde.’
 • ”Bygg upp din självkänsla”  KM-förlaget
  En liten bok i serien ”Livsgnistor”. Tar upp svåra frågor på ett humoristiskt sätt och med charmiga illustrationer.’
 • ”Att få bitarna på plats” Fredrik Bengtsson Cordia
  ’Om sökandet efter äkthet och självkänsla’


    
Länk


Beskriv sidan härKänner du igen dig?