En film om livets val


En liten film som illustrerar livets alla val och dess svårigheter.

Tänkvärt

Använd ditt inre kompass
Skriv ut Tipsa en vän

Expressen eller Aftonbladet? Ericsson eller Nokia? Sushi eller Pizza? Den eller den? Å ena sidan och å andra sidan. Jag tar den, nej förresten kanske det vore bättre med den andra.

Känner du igen dig? Alla valmöjligheter omkring oss gör livet så komplicerat. Stressande. Friheten att välja är härlig, men kan också bli en tvångströja. Tänk om jag väljer fel. Och tänk om det finns andra, kanske bättre eller billigare, alternativ som jag inte känner till. Hur ska jag bestämma mig? Redan tidigt i livet måste vi göra livsavgörande val. Ofta är frågan vi ställer oss själva, ”vad är bäst?”, eller ”vad är rätt?”. Kanske är det redan här vi gör det svårt för oss.

Är det svårt att välja det som är rätt kan man börja från andra änden.Sortera bort det som du inte vill, eller det som du vet inte är rätt.

Troligen kommer det ena alternativet efter det andra att falla bort av sig själv. När gallringen är gjord återstår bara de riktigt bra alternativen. Då behöver man inte ägna så mycket tid åt att välja eftersom alla de kvarvarande alternativen är bra.

Livets val är tyvärr inte alltid enkla. Det handlar inte bara om bra eller dåligt, ont eller gott. Ofta finns det nyanser åt alla håll: mer eller mindre dåligt, mer eller mindre ont. Tänk bara på läkaren som konstaterar att operationen räddar livet, men samtidigt försvinner en del väsentliga livsfunktioner. Då är valet inte enkelt. I dessa situationer är det viktigt att skaffa kunskap och lyssna in goda råd. Sedan får vi lita på att den inre känslan leder oss rätt. Ibland är det rätta valet att välja det minst onda.

Inför viktiga val får du aldrig kompromissa med dina innersta värderingar och principer.

Låt det du vet är moraliskt riktigt alltid gå först. Alla människor bär en kluvenhet inom sig som gör att känslor och ett inre sug driver oss åt fel håll. Den plötsliga förälskelsen kan locka dig att lämna den relation du har och kasta dig in i något nytt, till synes oemotståndligt. En liknande situation är möjligheten att tjäna en hacka med orätta metoder som inte tål ljuset.

Kom ihåg att det aldrig är rätt att svika de som litar på oss. Den plötsliga förälskelsen eller svartjobbet är egentligen ingen valsituation. Nej, det handlar om en frestelse att kompromissa med det som finns djupast inom oss. I en sådan situation är det viktigt att hålla huvudet kallt. Backa två steg så att du får perspektiv på frågorna. Ta aldrig hastiga beslut när andra människor eller dina egna känslor trycker på. Ge dig själv tid att stämma av ditt val med dina innersta värderingar.

När vi gör våra vägval i livet kan vi lita på att vi är konstruerade med en inre kompass och ett samvete. Gud har gett oss förmågan att välja, och hans idé var från början att vi skulle välja det som är gott, vacker och värt att hålla högt.
Fortfarande är vår inre kompass känslig för det positiva magnetfältet som Gud skapade.

Dan Salomonsson, Pastor

Så var det för mig

Gud, vad ska jag välja?
Skriv ut Tipsa en vän

Att ha flera valmöjligheter kan ibland bli en nackdel. Här berättar en ung kvinna om hur pressen att behöva bestämma sig blev något av det värsta hon varit med om. Men Gud har aldrig bråttom.

Den senaste tiden har jag upplevt något som jag tidigare inte varit med om.Jag har stått i ett vägskäl i livet och inga av de alternativ som funnits till buds har känts riktigt bra. Visst har jag befunnit mig i många vägskäl förut, men det då har vägen framåt tett sig mera utstakad och given.

För bara något år sedan valde jag till exempel att bryta upp och flytta till en ny stad för ett års studier. Det kändes helt rätt, trots att det innebar en stor omställning där jag gav upp min sociala trygghet och tvingades skaffa nya vänner. Men snart är det där året till ända och plötsligt har det varit otroligt svårt att välja hur jag ska gå vidare. Ska jag stanna kvar i den nya staden, söka ett fast arbete och fortsätta att odla mitt sociala liv, eller ska jag kasta mig ut på ett välgörenhetsuppdrag i ett U-land?

Varför ska man krångla till det för sig så att man plötsligt har flera olika alternativ?!

Känslan av att vara totalt rådvill är faktiskt bland det jobbigaste jag har varit med om. Minst varannan dag har jag ändrat mitt beslut. Jag har tagit mig tid att reflektera över de olika alternativen, men det har bara lett fram till konstaterandet att varje alternativ har både för och nackdelar.

Grubblerierna över framtiden har hela tiden lett vidare till ännu större grubblerier. Vad är det som styr mig? Vågar jag leva ut mina drömmar eller följer jag bara med i strömmen i trygghets-Sverige? Finns det en ” högre väg”? Alltså, är ett utav alternativen det absolut rätta? Eftersom jag är troende så borde det alternativet i så fall vara det Gud har tänkt för mitt liv, men hur i all världen vet jag vilket som är Hans alternativ?

Dessutom har jag funderat över om det möjligen kan vara så att jag är en sådan där Post modern människa. Alltså en sådan som hela tiden vill vidare, som har svårt att bo länge på samma plats och arbeta med samma sak och som hela tiden söker nya kickar. Om jag är en sådan människa, hur påverkar det levnadssättet mina val? Och vill jag verkligen vara en sådan människa? Funderingarna har gjort mig alldeles matt. Jag, som egentligen tycker om att fatta snabba beslut. Jag har inget tålamod för långa processer. Helst vill jag på en gång känna om något är rätt eller fel.

Precis som jag brukar göra när livet är svårt har jag vänt mig till Gud. Jag har bett många böner och jag har försökt stressa på Gud att på något sätt tala om för mig vad som är det rätta alternativet. Men något snabbt svar har Han inte velat leverera.

Mitt i min värsta beslutsångest pratade jag med en god vän. Hon är klok och tålmodig och även hon har en tro på Gud. Hon lyssnade länge på mina förvirrade funderingar.

Sedan sa hon till mig att hur stressad jag än är över att göra rätt val så kan jag vara säker på att Gud aldrig är stressad.

Hon påminde mig om ett bibelord där det står att man kan kasta alla sina bekymmer på honom. Efter vårat samtal funderade jag över det hon sagt och plötsligt kändes allting lite klarare. Det var som om jag insåg att inte heller jag kan stressa fram rätt beslut. Och om jag måste stressa fram det så är kanske beslutet att bryta upp och åka utomlands för stort just nu. Med den insikten infann sig ett lugn. Jag har bestämt mig för att stanna hemma. Det känns bra. Kanske kommer möjligheten till ett spännande utlandsarbete tillbaka och kanske att jag den gången är beredd.

Tjej 33 år, Örebro

Prata vidare
Skicka oss ett meddelande så pratar vi mer!


Vem vill du prata vidare med?

Stig Öberg
Själavårdare

Anethe Carlsson
Själavårdare

Dan Salomonsson
Pastor


Namn


E-post


Dina uppgifter behandlas konfidentiellt.
Meddelande
 

Fortsätt läsa

Boktips

  • “Leva med mål och mening” Rick Warren, Libris
    Den som upptäcker sitt livs mål och mening blir mindre stressad, mer fokuserad, får lättare att fatta beslut och att leva ett liv I tjänst för andra.’
  • ”Hjälp i livets svårigheter” Rick Warren, Libris
    ’Enkla och praktiska råd om hur man kan tillämpa Bibelns livsråd i sitt personliga liv, i familjelivet och på jobbet och få hjälp i livets svårigheter’

    
Länk


Beskriv sidan härKänner du igen dig?